luni, 20 februarie 2012

ceva despre meditatie

Aşa cum ştiinţa şi tehnologia care ne au transformat viaţa exterioară au fost în principal fenomene prezente în Vest, Estul ne a putut da sursa principală a ştiinţei care ne poate transforma vieţile în interior. Astăzi, ca şi becul electric, meditaţia este un fenomen universal – unul ajută la iluminarea lumii exterioare, altul a celei interioare.
Dar în acest proces de devenire universală au intervenit multe neînţelegeri despre meditaţie: despre faptul că este ceva „religios“, că stai în poziţii dificile, cu glezna în jurul gâtului, dar cu o privire sfântă pe faţă pentru a ascunde disconfortul, mormăind ceva sau cântând chiar unele mantre ezoterice.
Meditaţia este simplă, comună, fiind un element natural al modului de viaţă contemporan. Şi, din ce în ce mai mult, un element esenţial. Meditaţia este în esenţă arta de a fi conştient, conştient de ceea ce se întâmplă în tine şi în jurul tău.
Majoritatea oamenilor au fost învăţaţi că, dacă vor să aibă succes în viaţă, trebuie să se chinuiască, să lupte, să se concentreze, să fie atenţi. Problema cu această perspectivă este că, cu cât ne luptăm mai tare, cu atât devenim mai tensionaţi. Şi, cu cât suntem mai tensionaţi, cu atât ne facem mai prost treaba. Perspectiva meditativă înseamnă să înţelegem că, pentru a fi în cea mai bună formă, pentru a profita la maxim de orice moment – şi să primim cel mai bun lucru de la orice moment – avem nevoie să fim cât mai conştienţi posibil. Iar pentru a fi conştienţi de orice moment avem nevoie să ne relaxăm.
De obicei ne gândim că pentru a ne relaxa trebuie să ieşim în oraş. Meditaţia ne oferă o altă posibilitate: să ne relaxăm intrând în noi.
În zilele noastre, presiunile vieţii moderne au făcut o lume atât de neliniştită! Niciodată până acum oamenii nu au fost atât de tensionaţi. Aceste tehnici au fost pregătite exact pentru aceste timpuri moderne – sunt o perspectivă contemporană potrivită pentru oameni contemporani.
Dacă eşti o persoană plină de energie, căreia i se pare imposibil doar să stea, încearcă meditaţiile active Osho, dinamica Osho sau Kundalini Osho. Străduieşte te la maxim şi lasă relaxarea să îşi urmeze cursul său. Sau poate emoţiile tale suprimate te împiedică să stai liniştit? Sau te simţi prea obosit sau letargic pentru a mai sta treaz încercând să stai jos? Sau poate vrei doar să îţi mişti corpul. Astfel, aceste meditaţii active sunt numai potrivite pentru tine.
Deprinderea de a rămâne relaxat în mijlocul cele mai ocupate zile este ceea ce s a numit „starea de alertă fără nici un efort“ – experienţa esenţială a meditaţiei. Aşadar, chiar atunci când eşti convins că nu ai absolut nici un pic de timp să practici meditaţia, vei găsi multe tehnici în această carte care pot fi integrate cu uşurinţă într o zi obişnuită de a ta.
Meditaţia se bazează pe o idee simplă: decât să te lupţi cu întunericul – lucru care oricum este imposibil –, aprinde lumina. Decât să ne luptăm cu noi înşine încercând să devenim mai buni, încercând să trăim la înălţimea ideilor celorlaţi despre cine şi ce ar trebui să fim, putem începe pur şi simplu prin a ne accepta aşa cum suntem acum.
Extras din cartea Meditaţia–Prima şi ultima libertate de OSHO, apărută la PRO Editură şi Tipografie, 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu